Kolejna odsłona omleta 😉 Jesień zdecydowanie kojarzy mi się ze śliwkami, więc postanowiłam dodać je do śniadania i powstał omlet ze śliwkami. Jako że w weekend mam trochę wiecej czasu, ubiłam białko żeby omlet był bardziej puszysty 💜
Składniki:
1 jajko
4 czubate łyżki mąki owsianej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Woda
1/2 kubeczka jogurtu naturalnego
4-5 śliwek
1 łyżeczka miodu
Szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Umyte śliwki pokrój na ćwiartki i usuń pestkę. Przełóż do suchego garnuszka i smaż na bardzo wolnym ogniu tak aby zaczęła puszczać sok, ale się nie przypaliła. Mieszaj co jakiś czas. Gdy śliwki będą już miękkie i zaczną się rozwalać dodaj miód, dokładnie wymieszaj i ściągnij z ognia.
Wymieszaj żółtko, mąkę, proszek do pieczenia. Dodaj wodę tak by uzyskać konsystencję gęstej śmietany. W osobnej miseczce ubij na sztywno pianę z białka. Przełóż łyżką do masy omletowej i delikatnie wymieszaj. Wylej masę na rozgrzaną patelnię (jeśli masz patelnię przywierajacą to nasmaruj ją wcześniej tłuszczem, ja używam teraz patelni naleśnikowej do której nic nie przywiera, więc tego nie robię) smaż pod przykryciem 2-3 min i przywróć omlet na drugą stronę na ok 2min. Zdejmij omlet z patelni.
Na omlet wyłóż śliwki, polej je jogurtem i posyp cynamonem.
Smacznego!
Składniki:
1 jajko
4 czubate łyżki mąki owsianej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Woda
1/2 kubeczka jogurtu naturalnego
4-5 śliwek
1 łyżeczka miodu
Szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Umyte śliwki pokrój na ćwiartki i usuń pestkę. Przełóż do suchego garnuszka i smaż na bardzo wolnym ogniu tak aby zaczęła puszczać sok, ale się nie przypaliła. Mieszaj co jakiś czas. Gdy śliwki będą już miękkie i zaczną się rozwalać dodaj miód, dokładnie wymieszaj i ściągnij z ognia.
Wymieszaj żółtko, mąkę, proszek do pieczenia. Dodaj wodę tak by uzyskać konsystencję gęstej śmietany. W osobnej miseczce ubij na sztywno pianę z białka. Przełóż łyżką do masy omletowej i delikatnie wymieszaj. Wylej masę na rozgrzaną patelnię (jeśli masz patelnię przywierajacą to nasmaruj ją wcześniej tłuszczem, ja używam teraz patelni naleśnikowej do której nic nie przywiera, więc tego nie robię) smaż pod przykryciem 2-3 min i przywróć omlet na drugą stronę na ok 2min. Zdejmij omlet z patelni.
Na omlet wyłóż śliwki, polej je jogurtem i posyp cynamonem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz